Olieprijzen stijgen na nieuwe sanctiepakketten van de EU tegen Rusland

Olieprijzen zijn op vrijdag gestegen nadat de EU haar 18e sanctiepakket tegen Rusland had aangenomen, waarbij de prijslimiet werd verlaagd, de Russische oliehandel werd aangepakt, en een maas in de wet werd gesloten die tot nu toe de EU-import van brandstoffen die zijn verwerkt uit Russische ruwe olie mogelijk maakte.

Op vrijdagochtend om 9:50 EDT steeg de Amerikaanse benchmark, WTI Crude, met 1,36% naar $68,51 per vat. De internationale benchmark, Brent Crude, steeg met 1,19% en kwam weer boven de $70 per vat, op $70,39.

De Europese Unie verlaagde de prijslimiet op Russische ruwe olie van $60 naar $47,60 per vat, sanktioneerde nog eens 100 schaduwvloot tankers, evenals handelaren van Russische ruwe olie en een belangrijke klant van de schaduwvloot – een raffinaderij in India met Rosneft als belangrijkste aandeelhouder.

De EU verbiedt ook de import van geraffineerde petroleumproducten die zijn gemaakt van Russische ruwe olie en afkomstig zijn uit elk derde land, met uitzondering van Canada, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Dit is de poging van de EU om te voorkomen dat Russische ruwe olie via de achterdeur de EU-markt bereikt.

Analisten zeggen dat deze bepaling in het sanctiepakket waarschijnlijk de grootste impact op de markten zal hebben op de korte termijn.

Laag brandstofvoorraden in de Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) hub en het verbod op de import van brandstoffen gemaakt van Russische olie hebben de gasolie-futures in Europa verhoogd, dat naar schatting bijna 500.000 vaten per dag (bpd) aan brandstoffen uit India en Turkije importeert – twee van de weinige, maar grote, kopers van Russische ruwe olie.

Handelaars lijken echter weinig overtuigd dat er binnenkort Amerikaanse sancties zullen komen om de wereldwijde olievoorziening te verminderen.

Zij zijn ook niet overtuigd dat de verlaagde prijslimiet van Europa en het op de zwarte lijst zetten van nog eens 100 'schaduwvloot' tankers gemakkelijk kunnen worden handhaafd, vooral zonder de steun van de VS.

Desalniettemin geeft de krappe brandstoffenmarkt, vooral de dieselmarkt, een sterke start aan het seizoen van piekvraag, wat de olieprijzen opdrijft.

Korte termijn fundamentele factoren lijken ondersteunend, met OPEC+ die minder vaten toevoegt dan de hoofdaantallen suggereren en de vraag die tijdens het piek zomerseizoen vast blijft.

Tags